平治
奥迪
宝马
奔驰
电动车
货车
客货车
私家车
座位
容積
傳動
年份
是否已售

路試遇大雨

路試遇大雨

天有不測之風雲,頂著烈日練車,但路試遇大雨,保證你笑唔出。但準考生們,又唔需要太大擔心,鏗鏘話你知,遇上滂沱大雨嘅考試日,考牌主任會因應安全考慮有權決定取消路面考試定係如常進行。


如果考試取消,運輸署會主動通知受影響嘅考生新嘅考期


如果如常進行,路試不僅考大家嘅駕駛技術,同樣考驗大家嘅駕車心態,唔好因為天氣而影響自己情緒,變得太緊張。


鏗鏘送俾考生雨天考試小Tips : 


1. 雨天考試的話,反光鏡有機會花,考生可以喺上車前先擦乾淨反光鏡。


2. 車窗唔好緊密關閉,雨天車內容易產生霧氣,視線受阻影響判斷準確性。


3. 上車前可以先喺車外擦擦鞋底積水,踩喺剎車掣上就少左機會打滑


4. 雨天由於剎車片容易打滑,考生們都要留意唔好驚到一下子踩盡剎車掣,要冷靜地操作,既控制了車速,同時要俾後車喺視線不清嘅情況下,有足夠的剎車準備。


5. 要留意車與車之間的行車距離


6. 通過積水路段有行人嘅話,考生記得要減速收油,避免車輛通過時濺起水滴殃及路邊嘅行人,依一個亦都係考核的內容之一,準考生要注意。


 覺得這文章有用?按下面的按鈕分享給你的朋友 

你可能感興趣的文章